četrtek, 23. julij 2015

Velikan na robu vzhodnih Julijskih Alp

Zgodba se je začela zgodaj zjutraj na sedlu na zahodni strani vršne kupole ene mogočne gore. Sonce je že ožarjalo vrhove vseh njegovih zahodnih sosedov, medtem ko je okrog njega šele posrkalo prosojne meglice, ki so se dvigovale čisto iz dna Mangartske doline. Prizori, ki se vtisnejo globoko v spomin tudi vsem tistim scrkljancem, ki se do sem pripeljemo z avtomobilom in si za izhodišče vzpona na vrh Mangarta izberemo Mangartsko sedlo. No, vsaj nekaj ur spanja pa je za te podobe le potrebno žrtvovati, tako da tura ni čisto preveč razvrednotena.










Na križišču Slovenske in Italijanske poti se del družbice usmeri naravnost, jaz desno. Darinka dokumentira, da se grem zares, sama pa celo napravim en selfi, ker seveda nisem vedela za njeno početje ...





Hitro pridobivam na višini, saj je pot imenitno speljana in dobro varovana, z višino pa se mi tudi obzorja širijo; sonček počasi zavzema sedlo, ko potka pripelje do razgledišča pa obsijano Kaninsko pogorje z Rombonom v ospredju in Logom v naročju.




Onstran Predila Jezerska dolina, nad njo bogatija velikanov Zahodnih Julijskih Alp in naprej veriga nad dolino Dunje. Pogled seže še do Višarij in Višarskih glav nad njimi.

Jezerska dolina
Najvišji v Zahodnih JA 
... in do Višarij in Višarskih glav nad njimi 
Samo najvišji vrhovi Loške stene so že osončeni

Še preden iz sence stopim na prostran in razgleden vrh, že zagledam osvetljen križ in ljudi okrog njega. 




Na vrhu se ponudi druga polovica razgledov, ki so predvsem proti vzhodu drugačni, kot smo jih vajeni. Fotografsko osvetljeni niso ravno optimalno, kar pa ne pokvari navdušenja nad njimi.











Po dolgem užitkarskem počitku na vrhu, je sledil sestop po sončni strani, ozaljšani z rožicami ter dobrim občutkom ob srečevanju množic, ki so nam odzdravljale v različnih jezikih, in so se v vročem soncu šele vzpenjale. Po pivu in kavi na sedlu pa še ovinek v dolino Koritnice zaradi pogleda na dva velikana nad njenim zatrepom.















sreda, 15. julij 2015

En nepoznan Mali vrh (2017m)

Do njega vodijo poti z vseh strani, razen s severa, tudi razgleden je, pa kljub temu ne doživi ravno veliko obiska. Številni pohodniki prečijo njegova južna pobočja na poti s Stola proti Golici in obratno, le peščica njih pa s poti zavije strmo navzgor in se med cvetočimi poljanami povzpne na njegovo teme. Le malo pod vrhom naletijo na uhojeno stezo, ki po grebenu Belščice ali tik pod njim po južni strani, poteka v smeri vzhod - zahod. Danes so po grebenu lezle svilene megle, ki so precej okrnile razglede, preprečile sončnim žarkom, da bi sprostili celotno svojo energijo in bile nam v potuho, da nismo nadaljevale poti proti Vajnežu. V Rožni vrh bi ga danes lahko preimenovale tale naš vrh, toliko cvetlic, onih okrasnih in tudi zdravilnih, je bilo moč videti, slednje pa tudi nabirati, predvsem na severnih strmalih, kamor živina ne zaide.

Planike na vrhu so bile seveda najlepše med najlepšimi



... sicer pa cel vrh in pobočje barvito, dehteče, cvetoče, zdravilno



Megle so objemale vrh Malega vrha pred našim prihodom
Na greben so se valile od severnih sosedov
Ob našem prihodu na vrh - sončno
Pogled proti severovzhodu
... proti zahodu
... in na dolino Save, ki jo na drugi strani omejuje Mežakla
Nabiranje rožic za zimske čajčke 2000 m visoko

Običajno na vrhu počivamo in se razgledujemo, danes pač ne 

Kot že rečeno, smo bile namenjene na Vajnež, in sicer od Javorniškega jezera čez planini Stamare in Srednica ter vrh Kamnitnik, ki raste nekoliko izven glavnega Karavanškega grebena. Obisk Vajneža smo odložile za naslednjič in turo zaključile na Malem vrhu ter se po poti skozi slikovito in vso cvetočo krnico Rido spustile do planine Seče, nato pa skozi Medji dol nazaj na izhodišče.

Začetek in konec poti ob umetni zajezitvi potoka Javornik
Na planini Srednici, z nje pa 
... med rušjem in po cvetličnih oazah, kjer so nas
presenetile izjemno velike in številčne 
... lepotice

... najprej do 1858 m visokega Kamnitnika, z njega pa na Mali vrh
Še  pogled nazaj na naš današnji cilj
... in že se spuščamo v slikovito Rido.
Iz Ride potka pripelje na planino Sečo  
Pogled iz Ride na Golico 
Ob poti vse cvetoče in dišeče


 

Sonček se trudi skozi drevje posvetiti na enega
od izvirov Javornika
Ob njem sestopimo do izhodišča