sreda, 04. december 2013

Belska planina po globokem snegu

Vsak začetek sezone odlašam z nošenjem zimske opreme v in na nahrbtniku toliko časa, da mi je pošteno žal. Tudi letos ni bilo nič drugače. Razmišljala sem pač, da bo narejena gaz, presenetila me je tudi količina snega , še posebej, ker sem bila namenjena na niti ne 1700 m visoko Belsko planino.  Na zamete in podrta drevesa sem naletela  že na poti do planine Pusti rovt. Na planini se nato odločim za strmo bližnjico, ki se žal izkaže za globoko dalšnjico. Svoje je prispevala tudi temperaturna inverzija; z višino narašča  višina snega, sneg pa se zaradi toplote tem bolj predira. Da s prvim snegom v nahrbtnik sodi zimska oprema, se je strinjal tudi planinec, s katerim sva poklepetala pri pastirski koči. Oba sva zavidala turnim smučarjem, ki jim je šla zadeva bistveno bolje od nog, kakor nama. Kljub omenjenim "tehničnim" težavam, je bila tura izjemno lepa, razgledi pa obširni in so segali daleč, daleč.

Na planini Pusti rovt
Vdiralo se je res globoko in do prečnega kolovoza se komaj dokopljem
Razveselim se kolovoza. Po njem nadaljujem proti cilju.
Koča na Belski planini

Seveda so prvi pogledi namenjeni Triglavovemu kraljestvu, ki se preko vrhov nad zatrepom doline Vrata in nad  Križkimi podi navezuje na Martuljkovo skupino
Za grebenom Mežaklje se dviga Triglav in vrhovi vse do Razorja 

... in čez Dolkovo špico in Škrlatico vse do Špika
Greben Karavank proti zahodu. V ospredju Golica, čisto zadaj Kepa
Vsi zgoraj omenjeni objeti z enim samim pogledom
Pogled proti jugu; med grebeni Mežaklje, Pokljuke in Jelovice je ujet dobršen del Gorenjske

Čisto zadaj Spodnje Bohinjske gore
Stolov greben se naslanja na pobočja Struške
1 komentar:

  1. Vidim, da se ob vsakem vremenu odpravite v gore. Lepo. Tudi zanimivo. Le tako človek doživi pravi gorski svet, ki je včasih prijazen, včasih pa tako neprijazen in trd. Torej nas preizkuša. Imate zelo lepe fotografije. Čestitam. Meni je pa ravno danes moj Canon odpovedal sodelovanje in ne da nobenega znaka oživljanja. Sem prav žalostna, ker vem, da bo servisiranje trajalo dolgo časa.

    OdgovoriIzbriši