petek, 3. oktober 2014

Na Košutnikov Turn (2133 m) s severa

Na najvišji vrh v mogočnem grebenu Košute smo se danes povzpeli s severa, kamor stene več kot 10 km dolgega masiva padajo strmo in globoko. Med nje so zarezane temačne grape, ki se skupaj s številnimi stolpi in roglji končujejo nad obsežnimi melišči. Tam kjer se melišče najvišje zajeda pod steni Košutnikovega Turna in Ostrvi, je začetek zavarovane poti na Košutnikov Turn.

Severna podoba Košutnikovega Turna
Proti vstopu v ferato
Vzhodna soseda KT Tolsta Košuta
Pogled s poti na Cjajnik

Meglo smo pustili pod in za seboj


So preplašeni, ker jih preganjajo lovci
Pogled na most tik pred vstopom v ferato

Že pod mostom

... in nad njim

Ob jeklenici previdno naprej,
... ker ne veš kaj te čaka za vogalom
Pogled navzdol
... in proti izstopu
Ko iz sence prestopimo na sonce
Proti vrhu
Na vrhu
Pogled proti jugozahodu

Oblaki proti vzhodu 
Greben med Tolsto Košuto in Kladivom

Planina Dolga njiva  

Cvetoči nageljni, ki krasijo kočo na Dolgi njivi, nedvomno osupnejo vsakega obiskovalca, bojda celo tako, da se z dotikom želijo prepričati o njih naravni pristnosti. Tudi mene so.







Osupljiv pa je bil še en prizor, ki je sledil oddihu in kavici pri koči. Tale kačon se je dal zmotiti samo toliko, da je izpljunil svoj plen, ni pa se od njega oddaljil in je verjetno s pojedino nadaljeval, ko je zopet imel svoj mir. Med tem je svoje nezadovoljstvo in bes izražal zelo nazorno.









Še posnetek poti, ki je tokrat dobesedno prehajala z osojne na prisojno stran gore. Minil je spet en lep in poseben dan v gorah, ki je bil tudi malček drugačen, saj se jaz za vzpon po ferati ne odločim prav pogosto.





Ni komentarjev:

Objavite komentar