ponedeljek, 28. december 2015

Zaradi medveda na Slemenovo špico

Odkar sem letos spomladi našla stezo, ki me je z vrha Visokega Kurjega vrha v grebenu Bavh, mimo planine Bašce pripeljala do Koče za Lepim vrhom, sem želela najti pot, ki na Bašco pripelje s Srednjega Vrha od kmetije Vavčar. Se mi je zdelo, da bo to lažje v kopnem kot v snegu in za takšno raziskovanje se mi je današnji dan zdel zelo primeren. Ob sončnem vzhodu sem bila že pri kmetiji Vavčar.



Pa mi ni bilo namenjeno tole raziskovanje; da se medved potika tod okoli in da se lovci zbirajo, da ga bodo, prav kakor včeraj tudi danes lovili in da res ni primerno, da sama hodim na Bašco. In še, da je precej predrzen tale medo, ker pride vse do kmetije, mi pove gospodar...

Mi ni bilo treba dvakrat reči, da se obrnem, le žal mi je bilo, ker so se Karavanke kopale v soncu, jaz sem se pa odpravila onkraj Save, v Julijce, le kam, tega pa še nisem vedela. Med potjo, do parkiranega avtomobila v vasi, sem se odločila za Slemenovo špico, tudi ker z gospo Kondicijo nisva v najboljši navezi in na nekaj sončka tam nad Vrati sem potiho vendarle računala, ampak to je bil račun brez krčmarja. Ves čas sem hodila v senci, gor grede je sneg škripal pod čevlji, in ob nekaj lepih razgledih sem se zadovoljila, da sem namesto raziskovalne ture, naredila sprehajalno.

Na Vršiču
Prihod na sedlo Vratca
... in pogled proti zahodu
Jalovec je blestel,
... jezerca so bila pod snegom
Z Jalovca pa na Rateške Ponce

Dobrač
Cipernik dela senco Planici, Kumlehki pa Pišnici
Osončene Karavanke nad Srednjim Vrhom
Greben Bavh, desno Kepa
Od Špika do Rogljice
Škrlatiške gore
Od Špika čez Lipnico na obe Ponci in Oltar



Gledalcu za primerjavo, meni za obujanje spominov na obisk Slemenove špice pred petimi leti. Ena čisto druga zgodba od današnje.








Včasih nas okoliščine prisilijo v spremembo načrtov in dan se izide v popolnoma drugačnega od načrtovanega. Pomembno je, da znamo iz njega potegniti tisto najboljše in da če že nismo navdušeni, smo vsaj zadovoljni. Kakorkoli, dneva ni več in nikoli več se ne bo ponovil niti pozabil.


2 komentarja:

  1. Heda, jaz bi pred medvedi letela, da ne vem kje bi se ustavila. Je kar v redu, da so te pravočasno opozorili, pa tudi vštric z lovci ni dobro hoditi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pametno si se odločila in za to ti naj ne bo nikoli žal. Celo pot misliti, kdaj se bo prikazal kosmatinec in kdaj bo počilo, ni prijetno in tudi ne sproščajoče, kar turi vzame precejšen čar. Tam čez Savo na drugi strani si imela lep dan in "sprehod" kot si sama rekla.

    OdgovoriIzbriši