torek, 6. junij 2017

Posočje 2017 - drugi del

Z Gornjega Marsina na Matajur po poteh ljudi, o usodi katerih je Bevk pisal v Kaplanu Martinu Čedermacu. Celotna tura je bila vsa cvetoča in dehteča, skoraj ni bilo časa hoditi, toliko rožic je bilo potrebno povonjati, pogledati in fotografirati.
Ljudje onstran meje so znali slovensko, še več, bilo je čutiti, da so radi spregovorili v slovenskem jeziku. Planinska družina iz Benečije ima tik pod vrhom tudi svoj planinski dom. Vse to se vtisne v spomin in priraste k srcu za vedno.
Želeli sva prehoditi Stolov greben. Pot sva začeli v Breginju, sestopili sva v Kobaridu. Vstali sva zgodaj zjutraj in še preden je sonce pobožalo strma Stolova pobočja na breginjski strani, sva že dosegli njegov greben, tik za tem pa so naju zagrnili megla in oblaki, ki so se zadržali cel dan. Želja po prečenju je ugasnila, ampak le za tisti dan, nerealizirani cilji namreč ostanejo v načrtih za naslednjič.

Na koncu je bil na vrsti Tolminski Migovec. V slabem spominu mi je izpred desetih let ostala ozka cesta do Tolminskih Raven, pa se je izkazalo, da ni tako hudo.
Na turah tokrat nisva imeli najlepših razgledov, sva pa imeli čudovite poglede na bližnje gore in pa seveda travnike in preproge cvetja. Toliko različnih rožic vseh mogočih barv ni vedno na voljo in zato so tudi tokratne objave zelo, zelo cvetoče.


Za piko na i sta poskrbela lastnika apartmaja Drejca iz Idrskega, kjer sva bili nastanjeni. Ne le da je bil apartma brezhiben, udoben in funkcionalen z vso opremo, ki smo je navajeni doma, ampak tudi lastnika pripravljena pomagati in svetovati na vsakem koraku, ki sta neizčrpen vir vedenja o življenju ljudi v teh krajih nekoč in danes ter sta to vedenje pripravljena tudi deliti, je tisto, zaradi česar se bova še vrnili tja. Prav zares nama je bilo zelo lepo.
































......................................................................................................................Na Kobariški Stol iz Breginja...

























......................................................................................................................
Na Tolminski Migovec iz Tolminskih Raven...


























......................................................................................................................
Korita Nemčlje






2 komentarja:

  1. Lepo rožnato in zelo pestre stezice...

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Hedka!Počaščena sem,da sem bila teh videnih lepot s teboj.Hvala ti

    OdgovoriIzbriši