sreda, 15. julij 2015

En nepoznan Mali vrh (2017m)

Do njega vodijo poti z vseh strani, razen s severa, tudi razgleden je, pa kljub temu ne doživi ravno veliko obiska. Številni pohodniki prečijo njegova južna pobočja na poti s Stola proti Golici in obratno, le peščica njih pa s poti zavije strmo navzgor in se med cvetočimi poljanami povzpne na njegovo teme. Le malo pod vrhom naletijo na uhojeno stezo, ki po grebenu Belščice ali tik pod njim po južni strani, poteka v smeri vzhod - zahod. Danes so po grebenu lezle svilene megle, ki so precej okrnile razglede, preprečile sončnim žarkom, da bi sprostili celotno svojo energijo in bile nam v potuho, da nismo nadaljevale poti proti Vajnežu. V Rožni vrh bi ga danes lahko preimenovale tale naš vrh, toliko cvetlic, onih okrasnih in tudi zdravilnih, je bilo moč videti, slednje pa tudi nabirati, predvsem na severnih strmalih, kamor živina ne zaide.

Planike na vrhu so bile seveda najlepše med najlepšimi... sicer pa cel vrh in pobočje barvito, dehteče, cvetoče, zdravilnoMegle so objemale vrh Malega vrha pred našim prihodom
Na greben so se valile od severnih sosedov
Ob našem prihodu na vrh - sončno
Pogled proti severovzhodu
... proti zahodu
... in na dolino Save, ki jo na drugi strani omejuje Mežakla
Nabiranje rožic za zimske čajčke 2000 m visoko

Običajno na vrhu počivamo in se razgledujemo, danes pač ne 

Kot že rečeno, smo bile namenjene na Vajnež, in sicer od Javorniškega jezera čez planini Stamare in Srednica ter vrh Kamnitnik, ki raste nekoliko izven glavnega Karavanškega grebena. Obisk Vajneža smo odložile za naslednjič in turo zaključile na Malem vrhu ter se po poti skozi slikovito in vso cvetočo krnico Rido spustile do planine Seče, nato pa skozi Medji dol nazaj na izhodišče.

Začetek in konec poti ob umetni zajezitvi potoka Javornik
Na planini Srednici, z nje pa 
... med rušjem in po cvetličnih oazah, kjer so nas
presenetile izjemno velike in številčne 
... lepotice

... najprej do 1858 m visokega Kamnitnika, z njega pa na Mali vrh
Še  pogled nazaj na naš današnji cilj
... in že se spuščamo v slikovito Rido.
Iz Ride potka pripelje na planino Sečo  
Pogled iz Ride na Golico 
Ob poti vse cvetoče in dišeče


 

Sonček se trudi skozi drevje posvetiti na enega
od izvirov Javornika
Ob njem sestopimo do izhodišča


1 komentar:

  1. Tako blizu pa tako lepo! Kar se lepote tiče smo veliki bogataši! Cajcki iz rozic nabranih na taki višini so pa pravi balzam za zdravje in dobro počutje v zimskem času.

    OdgovoriIzbriši