torek, 1. maj 2018

Brezniške peči

Greben, ki se dviga nad vasmi pod Stolom in sliši tudi na ime Greben nad Kašarijo, ponudi prijetno pohajkovanje v stilu gori, doli in na okoli, kjer ne gre le gori in doli. Greben skromnih višin, najvišje 1122 m visoko se povzpne na Smokuškem vrhu, imenovanem tudi Vrh peči, in lepih razgledov; na gorenjska mesta in vasi ter polja med njimi na jugu od koder pogled spleza na Jelovico in dalje na Bohinjske gore ter seveda ono ljubko jezero z otočkom, v ospredju. Za njim se razkazujejo številni najvišji v kraljestvu Julijcev, po največji dolini pod njimi pa si pot utira najdaljša slovenska reka. Karavanški greben je preblizu, da bi bil viden v celoti, dominantno vlogo prevzame najbližji Stol s sosedi ... Potka je mehka in udobna, obrobljena z resjem in mahom, občasno z brinjem. Nanjo se je najbolje podati spomladi, ko resje zažari in v skalah zasvetijo prvi sončki, vendar ne prezgodaj, ker v mokrem ali celo ledenem, postane lahko nevarna, ker je mestoma kar divja. Me smo nekoliko zamudile; resa je odcvetela, avriklji pa so krasili le še severne strani skalnih odsekov, je pa bilo drugih rožic v izobilju.
















Pogled na Prešernovega sv. Marka v dolini je obudil spomin na številne može, katerih življenje in delo je povezano z vasmi pod našim današnjim grebenom. Poleg Prešerna še Čop in Jalen, pa Finžgar in Anton Janša. Prav slednji ima zasluge, da se bo čez tri tedne odvil prvi svetovni dan čebel, in sicer na rojstni datum največjega  čebelarja svojega časa, ki se je rodil 20. maja 1734 v Breznici pod Stolom. Kipe vseh petih slavnih mož je moč videti pred OŠ Žirovnica. Da je danes praznični dan, nas je spomnila prvomajska budnica, ki je iz doline segla vse do našega grebena in tudi zato je bil obisk Titove vasi v dolini Završnice nazajgrede prav priročen. Ob kavici pri Završniškem jezeru se odločimo, da gremo pogledat in povonjat  narcise v Plavški rovt, četudi nismo bile prepričane, da že cvetijo. Na naše veliko veselje smo našle poljane čudovitih cvetov in omamnih vonjav. "Kar preveč lepot za en dan in da bi jih bilo še veliko, takšnih dni namreč," smo si bile enotne ob slovesu.


















1 komentar:

  1. Heda! Ja kje pa je "likof" z ogromnimi omamno dobrimi torticami pri Metuljčku na Jesenicah,kjer smo zaključile lep dan? Res smo si naredile lep praznični dan.Lepo bodi Darja

    OdgovoriIzbriši