nedelja, 15. marec 2015

Vrh Sv. Trije Kralji

Pri Društvu upokojencev Jesenice že deset let deluje pohodna skupina, ki sliši na ime Vandrovci. Vandrovci smo veseli, družabni, aktivni, predvsem pa zelo zagnani. Pri naši dejavnosti nas ustavi edino le slabo vreme, pa še to ne vedno.

Tokrat je bil izbrani cilj Vrh Sv. Treh Kraljev. To je raztresena hribovska vas s cerkvico na vrhu hriba, od koder sežejo razgledi na one najvišje slovenske gore in bližnje hribe. Mnogi izmed nas nismo zagotovo vedeli kje to je in smo šele po končani vožnji skozi Poljansko dolino in Žiri ugotovili, da se nahaja med Logatcem in Žirmi.

Na vrhu Vrha samevata cerkev in župnišče. Cerkev je prvič omenjena v Trubarjevih časih, ko je ravno zaradi razdvojenosti in zmede vernikov postala tudi romarsko središče. Razgledi so prav od cerkve najbolj imenitni. Raztresene kmetije po pobočjih okrog vrha so včasih združene v zaselke, izpričujejo pa trdnost in klenost hribovskih ljudi; med sodobno urejenimi hišami in gospodarskimi poslopji se vijejo obdelana polja in senožeti, ki jih krasijo od starosti upognjena sadna drevesa. Ohranjen portal na stari kmečki hiši ali znamenje ob poti vzbujata nostalgijo za časi, ki gredo tudi tukaj gori v pozabo, vendarle nekoliko počasneje, kakor v dolini. Podobo zaokrožajo bujni gozdovi, ki se dvigajo nad obronki in poti, ki vodijo v dolino ali le do oddaljenega soseda ...










 







  












































2 komentarja:

  1. Hvala za dobro idejo za moj naslednji izlet.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sicer za nas gorenjce odmaknjeni a zelo lepi kraji. In lepa predstavitev!

    OdgovoriIzbriši