petek, 5. junij 2015

Nanos

Vandrovci ob koncu leta sprejmemo plan pohodov za naslednje leto in le višje sile nam včasih preprečijo, da ga v celoti ne realiziramo ...

Včerajšnji obisk planote Nanos, natančneje 1262 m visoke, razgledne Pleše, je bil že enajsti letošnji po vrsti. Že takoj na začetku leta smo se na Rožnovenski poti priporočili vsem, ki imajo kaj besede pri kreiranju vremena, tako da nam le-to izjemno služi in smo pri realizacija plana pohodov čisto v socialističnem duhu, kar pomeni čez sto odstotni. "Da ni mogoče", morda pomisli kdo. Seveda je, ker planiranim turam občasno dodamo tudi kakšno ne planirano.

Iz Razdrtega je med drugimi na vrh Pleše speljana tudi strma pot, ki je simpatično pokončna in sprva poteka skozi gozd, višje pa ob vse obširnejših razgledih med pečinami, ki so ozaljšane z rastišči raznovrstnih rožic. Celo tako se izpostavi in postavi pokonci, da je sem ter tja potrebna kakšna jeklenica, tam pa, kjer je med skalami prostora za nekaj prsti, so se včeraj med travami razkazovali nasadi modrih perunik, zadaj, za zaprto Vojkovo kočo, tudi nasad cvetočega čemaža.

Lažno sporočilo glede odprtosti koče na začetku poti



















Pri koči je seveda sledil počitek in ker je bila le-ta zaprta, so med udeleženci zaokrožila okusna, raznovrstna poživila kar iz nahrbtnikov, vmes pa smo se precej glasno strinjali, da so k sreči napovedano vročino omilili oblaki, ki so nas sicer prikrajšali za nekaj razgledov, a tudi kar precej znoja. Tik pred vrhom pa nas je celo pozdravila burja, da smo na lastni koži občutili, kako se godi kraškim pršutom. Pred sestopom čez travnike, po grebenu v smeri Vipavske doline, koder so nekoč pasli, smo seveda ob informativni tabli in spominskih obeležjih tudi malček obogatili svoje vedenje o zgodovini in zakaj je Nanos uvrščen v projekt Natura 2000.












 


Nekoliko pred cerkvijo Sv. Hieronima smo se usmerili nazaj v smer Razdrtega in prečili razgledna in strma pobočja, dokler nismo ponovno prispeli na mehko pot v objemu gozda, ki nas je čez ogromno poseko in mimo izhodišča pripeljala do osvežilne in krepčilne rumeno-zlate hrane, ob kateri analiza razmer na pohodu, vedno pridobi na dodani vrednosti.



















Ni komentarjev:

Objavite komentar