četrtek, 5. junij 2014

Najmogočnejša soteska v Karavankah - Čepa

se nahaja na senčni strani starodavnega prelaza Ljubelj. Stisnjena je med Grlovec in Žingarico, po njenih ožinah, pogosto med domala navpičnimi stenami, mestoma strašljivo globoko, teče Borovnica, ki se ji pod Sopotnico od zahoda pridruži Žabnica. Verjetno, da niti promil potnikov, ki potujejo po ljubeljski cesti ne ve, da se v njeni neposredni bližini skrivata slapova Sp. in Zg. Sopotniški Šum, ki skupaj z naravnim oknom predstavljata osrednji del soteske Čepa, prav kakor tudi večina zagotovo ne ve, da je Predor Ljubelj (1069m) najnižji prelaz v Karavankah, oziroma da je bil v svojem času stari cestni prelaz čez Ljubelj (1369m), najstrmejši cestni prelaz v Alpah nasploh.


Pogled na spodnji slap pod "Hudičevim mostom  
Nad Sp. Sopotniškim Šumom se za skalo skriva

... 26 m visok Zg. Sopotniški Šum

Pogled na zgornji slap skozi naravno okno
Kakor, da bi bila reko sposobna umiriti le narava sama. Ujeta v objem navpičnih skal je vsa krotka, le bučanje njene silne moči odmeva od skal.


Ko vsa razpenjena buči mimo balvanov ali v besu hrumi čez skalovje, je ni sile, ki bi jo zaustavila.



Človek se je moral zadovoljiti, da je s pomočjo tehnike na ogled postavil čudo, moč in lepoto narave.




In ko se njena pot razširi, bučanje nekoliko potihne, mogočne stene in skale zamenjajo s soncem obsijane krošnje, se, kot bi postala utrujena, upočasni in umiri, na trenutke celo skrije, postane docela tiha in krotka, njeno razpenjeno belino zamenjajo številni odtenki modre in zelene barve, po brežinah pa zacveti.


 













3 komentarji: