sreda, 6. avgust 2014

Na poti po dolini Soče II

Le kaj imajo skupnega ekološka vas, hudičev most, korita, Dante in pekel, lesena cerkev, nebesa, kolovrat, slap, Napoleonov most in Čin, čin, čin Drežnica, kje so kozice ...? Na prvi pogled prav nič, v nadaljevanju pa prav gotovo toliko, da zgodba postane zanimiva in privlačna.

V ekološko vas Čadrg se pripelje po cesti iz Tolmina preko Hudičevega mostu, ki se pne 60 m nad gladino Tolminke stisnjene v Tolminska korita in mimo Zadlaške oziroma Dantejeve jame, ki naj bi ime dobila po pesniku Danteju, ki je ob obisku jame v divjem okolju našel  navdih za Pekel v pesnitvi Božanska komedija. Tolminka je v strugo vrezala izjemno divja korita, nekoliko vzhodneje pa je podobna korita izdolbla Zadlaščica in ko se tesni obeh nekoliko razprejo, se reki združita in oblikujeta edinstveno sotočje v koritih na ozemlju Slovenije. Po celotni Sloveniji je poznana tudi vas Čadrg, ki se razprostira na uravnavi pod strmimi Tolminskimi gorami in visoko nad levim bregom doline Tolminke. Prebivalci se namreč ukvarjajo z ekološko pridelavo hrane, najbolj  so poznani po siru Tolmincu, ki ga izdelujejo na tradicionalen način. V kraju deluje tudi Don Pierinova skupnost.







Kot že rečeno; v Čadrg se pride le preko Hudičevega mostu in Mimo Dantejeve jame. Most včasih služi tudi bolj adrenalinskim podvigom ...








Globoko pod mostom  Tolminka v vsej svoji lepoti, ki se kmalu za mostom na sotočju združi z Zadlaščico.














Visoko na desnem bregu nad dolino Tolminke skoraj nasproti Čadrga stoji leseno svetišče - spominska cerkev Sv. Duha v Javorci, ki so jo leta 1916 zgradili avstro-ogrski vojaki v spomin na padle tovariše. V hrastove plošče, ki se kot knjiga odpirajo na stenah ladje, je vžganih 2564 imen in priimkov padlih vojakov. Gre za najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Slovenije in je od leta 2007 uvrščen med zgodovinske spomenike z znakom evropske kulturne dediščine.














Razgleden greben Kolovrat deli Zgornje Posočje in Beneško Slovenijo. Po njegovih pobočjih so Italijani med prvo svetovno vojno zgradili obsežen sistem svoje tretje obrambne črte, ki je danes urejen v muzej na prostem. Eden od dostopov na greben pripelje mimo Nebes, natančneje mimo Nastanitve Chalets Nebesa, mondenega turističnega objekta z nebeškimi razgledi na dolino Soče in gore, ki se mogočno dvigajo nad njo.








Strateško pomembna mesta na območju Kolovrata je med prvo svetovno vojno zasedla italijanska vojska, danes je iz ostalin urejen muzej na prostem, ki spada v sklop Poti miru.










Ostala sta še Čin, čin, čin Drežnica kje so kozice in Napoleonov most. Preko slednjega se zapeljemo na poti v Drežnico, slikovito vasico v naročju mogočnega Krna z markantno veliko cerkvijo zgrajeno tik pred prvo svetovno vojno. Drežnica ni poznana le po edini avtohtoni vrsti koz v Sloveniji, temveč tudi po izvirni kulinariki. Domačini so ponosni na muzejsko zbirko Batognica, zbirko Korenin, na poti do Koseča pa so razstavljena dela umetniške delavnice Lepota v lesu in kamnu.




S Krna se stekajo ogromne količine vode, ki v različnih oblikah pridejo na površje, preden s svojimi vodami obogatijo Sočo. Slap Kozjak je eden lepših v tem okolju.




Čisto na koncu samo še odgovor na začetno vprašanje. V zgodbi nastopa ščepec biserov, ki so nanizani na ogrlici z umetniškim imenom Smaragdna pot. Videti jih je moč v enem dnevu, še mnogo več pa je onih, ki so bili ta dan skriti, čeravno so bili  nekoč že odkriti ...

3 komentarji:

  1. Čudovite fotografije! Kateri od pristopov na Kolovrat pelje mimo Nebes? Rada bi jih enkrat videla od blizu in ker radi hribolazimo, bi bilo idealno, če bi oboje lahko združili :)

    OdgovoriIzbriši
  2. O, kako lepo! Celo Posočje je ena sama čudovita pravljica, žal včasih začinjena z grenkobo 1.svetovne vojne. Vse te kraje sem pred leti obiskala tudi sama. Žal, takrat še nisem bila fotografski navdušenec in slikovnega gradiva na to potepanje nimam. Vse sem pa shranila v skriti kotiček spominov, za čase ko telelo ne bo več zmoglo in bodo spomini tisti, ki me bodo "gor" držali. Žal, je ta čas že pred vrati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, iz Kobarida čez Idrsko in Livek. Lahko se ustavljaš kar ob poti in občuduješ bogastvo in lepote narave okrog in okrog.

    Majda ne vem o katerem času se pogovarjaš. Toliko energije veje iz tvojih umetnin, da jih bom kar tukaj delila z mojimi prijatelji http://www.majdatancar.si/, res pa je, da mnogih spominov nimamo zabeleženih, ker fotografiranje včasih ni bilo tako enostavno.

    OdgovoriIzbriši