ponedeljek, 5. maj 2014

Mežakla od Kočne do Zakopa

Že nekaj mesecev nisem šla na Mežaklo,  razgledi z vzhodnega dela te obsežne planote pa samo potrjujejo pravilnost moje današnje odločitve. Še nekaj je bilo imenitno; prijateljica Darinka me je zapeljala do Kočne in tako je bilo popotovanje mimo hudobne Poljanske Babe čez planino Obranco in naprej na Planski vrh ter mimo Škrbine do Zakopa, en sam užitek. Pri spustu od Zakopa je  malo pojamralo moje koleno, ki je bilo nato doma deležno posebne nege in se je nekoliko potolažilo. Jutri ima počivanje, v sredo pa se bo zgodba nadaljevala proti zahodu planote.

Prvih lepih pogledov sem se razveselila že na poseki, ki je le tri četrt ure nad izhodiščem, resda kar strmega začetnega vzpona. Na planini Obranci vse hiti rasti, zelenih odtenkov je nešteto, rožice čudovitih barv se nastavljajo majskemu sončku, sem ter tja veter močneje zapiha, a le toliko, da komaj rojeni listki na drevesih zatrepetajo. Ob oglašanju kukavice se povzpnem do klopce; tam je prva izbira Bled z jezerom, pogled nato preko gozdov sosednjih planot spleza na vrh Slovenije, z njega pa čez vrhove, ki obkrožajo Kriške pode, na Škrlatico, ki se dviga nad svojo imenitno soseščino.

Pogled na Stolov greben s poseke pod južnim robom
 Mežakle
Prihod na planino Obranco




Spominsko obeležje na planini






Tanajvišji pod oblakom
... še približan
... in druga najvišja v Sloveniji - Škrlatica

Planino sem zapustila pri pastirski koči in nadaljevala v smeri Planskega vrha, tokrat ne mimo Snežne jame, zato pa med številnimi podrtimi drevesi, ki so kljub svoji mogočnosti podlegla letošnji ledeni ujmi.

Pogled nazaj proti robu planine Obrance
Pot
Pogled s poseke na poti
Pot vodi mimo naravnega mostu
... in gams pod mostom ob neki drugi priložnosti
Ob poti še en pomnik na čase, ki žal še danes
 delijo Slovence

Na planini Zakop bo začetek nadaljevanja naslednjič
Za danes le še pogledi proti severu: Od Kepe do Golice,
... čez Struško na Vajnež,
... in naprej na Stol. V trikotnih pečinah med zelenjem
se skriva Bivak na Stebrasti skali
Še približan. Ni lahko priti do njega.
Še ena mojstrska, ki jo je ustvaril Google


















2 komentarja:

  1. Tole je bil pa kar lep in zanimiv "zalogaj" Mežakle! Pred leti sem jaz to naredila v obratni smeri, pa na Obranci s težavo našla pot proti Kočni. Tudi to se zgodi! Zaradi tega pa nisem bila deležna toliko lepih razgledov, škoda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla, poti po vzhodnem delu Mežakle so kar dobro označene z novimi smernimi tablicami, izjema je pot Obranca - Snežna jama. Podrobneje sem opisala tukaj
      http://hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=5910 Do Obrance grem večkrat po različnih poteh, vse so lepe, planina pa itak, kot bi bila od zgoraj postavljena med vse tiste gozdove.

      Izbriši